Leer echt te luisteren naar jezelf

De verbinding tussen je lijf en je hoofd is veel krachtiger dan de manier waarop we deze verbinding in het dagelijks leven toepassen. We hebben namelijk over de afgelopen jaren afgeleerd om voldoende naar ons lichaam te luisteren. Een voorbeeld… We vertellen wel eens dat we niet zo lekker in ons vel zitten. Daarmee zeggen we eigenlijk: mijn lijf en mijn hoofd zijn het niet zo heel erg met elkaar eens.

Wat zou er nu gebeuren als we weten hoe we naar dat lijf moeten luisteren? Weten wat we nu echt nodig hebben? Waar we bang voor zijn? Hoe we beter voor onszelf kunnen zorgen? En wat is dan dat ‘beter voor jezelf zorgen’?

Beter voor jezelf zorgen gaat over de magische combinatie van lichaam en geest. Over balans creëren, over liefde, rust en tevreden kunnen zijn met jezelf. Voor mijzelf begon dat met mediteren, elke dag heel braaf minimaal 5 minuten. Niet omdat het moest, maar omdat ik dat graag wilde! Het voelde gelijk alsof er een warme denken om me heen zat. Alsof mijn lichaam me thuis verwelkomde. Een gevoel dat ik misschien een jaar of 10 niet zo sterk heb ervaren. Vanuit dat ‘thuis’ gevoel kwam het gevoel van liefde. Liefde voor mezelf, maar vooral ook meer liefde voor de ander. En rust. Een heerlijk gevoel van rust en vrede.

Ik ben alleen zo gewend om vanuit mijn hoofd te ‘leven’ dat ik elke dag nog hard moet werken om in contact te blijven met mijn lichaam. Soms merk ik bijvoorbeeld pas aan het einde van de dag dat ik de hele dag met mijn schouders omhoog heb gelopen. Een goede verbinding tussen je lijf en je hoofd vraagt dus continu om een stukje bewustzijn. Het is een proces waarin je met de juiste hulp steeds vaardiger kunt worden, zodat je stapje voor stapje dichter bij je kern komt te staan.

 

Marit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *